Derfor elsker vi Fair & Square

Derfor elsker vi Fair & Square


Her sys det bukser og omslagstopper til Dianas Vintage!
Drømmen om å lage våre egne klær har vi hatt lenge. Klær inspirert av vår erfaring med å selge vintage gjennom 10 år og ikke minst våre egne klesskap som er fulle av vintage-skatter. Dessverre har våre andre erfaringer med å drive butikk - nemlig vanskelighetene med å finne leverandører som garanterer for etiske arbeidsforhold, gjort denne drømmen uoppnåelig. "Ja, vi er på besøk på fabrikken en gang i året og det ser veldig ordentlig ut" er standardfrasen vi får servert av de fleste produsenter når vi spør om arbeidsforholdene. Javel, ikke et tilfredsstillende svar på noen som helst måte. Alle vet at forholdene innen tekstilbransjen (og i de fleste andre produksjonsbransjer) er elendige. I Kina er det vanlig å jobbe 96 timer i uka og Kina er ikke det verste landet sammenliknet med for eksempel Bangladesh. I Kina jobber arbeiderne ofte i industriområder i de store byene og må etterlate barna til å vokse opp sammen med besteforeldre. Det sier seg selv at den såkalte "tidsklemma" vi sliter med her i Norge, blekner i forhold til hvordan kinesiske familier må leve. Og det er altså vi privilegerte her oppe i nord som tjener på at det er slik. Nordmenn har alltid elsket å handle billig og handler heller massevis som har dårlig kvalitet og må kastet etter en sesong enn å handle bevisst. Heldigvis virker det som om denne trenden er i ferd med å snu. Vi merker stadig hvor mye flinkere folk er til å være bevisste forbrukere - både når det gjelder etikk og miljø. Takk og pris for det!
Medarbeiderne hos Fair & Square i Kina har den norske arbeidsmiljøloven lagt til grunn for sine arbeidsforhold. De har tid til selv å hente barna sine i barnehage eller på skole etter jobb og til å være sammen med familien i helgene, når de har fri. For de fleste tekstilarbeidere i Kina er dette helt utenkelig.


For omtrent et år siden så Ellen et innslag på Dagsrevyen om en norskeid fabrikk i Kina som heter Fair & Square. Etter endt reportasje var det bare å kaste seg over telefonen, ringe Elise og sende mail til Fair & Square med det samme. Der hadde vi svaret! «Fair & Square ble startet for å endre tekstilbransjen. Vi ønsker å vise at det er mulig å produsere klær på en rettferdig måte" sier Sigmund som er daglig leder og primus motor. Fabrikken ligger i Fenghuang, Kina og har for tiden elleve ansatte. Her er det 37,5 timers arbeidsuke, fri i helgene, betalt ferie, pensjon, forsikringer og 6 måneders mammapermisjon med full lønn. I kinesisk skala er Fenghuang en liten by uten mye storindustri, og de ansatte bor alle i nærheten.

I tillegg til det etiske, er Fair & Square opptatt av miljøet og de jobber konstant med å forbedre produktene og skal være ledende på feltet. Målsetningen er at de innen 2021 skal gjør alt selv, fra produksjon av råvarer og fiber, veving og strikking av stoffet, farging til sying av plaggene.

Alt er fullstendig åpent når det gjelder både produksjon og arbeidsforhold. Man kan for eksempel følge med direkte fra fabrikken på instagram: @fair.square.kina. På denne måten får du selv et bevisst forhold til hvem som faktisk syr klærne dine.

Eva Kittelsen er mønsterdesigner og produktsjef hos Fair & Square.

Sigmund Hegstad er daglig leder i Fair & Square. Her er han sammen med Fang som leder arbeidet på fabrikken i Kina.

Vi kunne ikke vært mer stolte og glade for at det er Fair & Square som produserer Dianas Vintage. I tillegg til alt vi nettopp har nevnt, så er det en sann glede å samarbeide med mennesker som er idealistiske og jobber etter andre verdier enn det rent kapitalistiske. Sigmund, som er daglig leder for Fair & Square, er nok det fineste mennesket vi har møtt noen gang. Og vi har fullstendig åpen dialog med ham om alt fra tekniske ting til økonomi. Skjer det noe feil fra deres side så er det ikke snakk om å prøve å sno seg unna og legge skylden på andre, men å ta fullt ansvar og være fullstendig ærlig. Etter å ha drevet butikk i 10 år med mye blandet erfaring, så er det utrolig deilig å samarbeide med slike folk. Eva jobber vi også tett med. Du husker henne kanskje fra “Det store symesterskapet” på NRK? Hun gikk fra trygg jobb i Bik Bok til nyoppstartede Fair & Square i 2017 fordi hun ikke klarte å jobbe uten etiske arbeidsforhold. Hun er en kløpper med nål og tråd og konstruerer alle våre mønstre. Hun er så god med mål at hun kan måle centimeter med det blotte øye!

Denne sesongen jobber vi simultant med tre kolleksjoner på en og samme tid; vi ferdigstiller høst 2018, er snart i mål med vår 2019 og er i gang med høst 2019. Prosessen foregår slik at vi kommer med design og jobber dem ut i samarbeid med Eva. Deretter jobber Fang med å finne stoffprøver i Kina og så syes det prøveplagg som må gjennom noen runder for å få passformen helt riktig. Det er en tidkrevende prosess og siden høst 2018 er vårt første samarbeid, så er det forståelig nok en del forsinkelser. Men, vi kommer til å bli mer ajour framover slik at vi kan ha de ulike kolleksjonene tidligere i butikk enn det vi har fått til denne sesongen. Vi lærer sammen! I skrivende stund har vi fått endel av plaggene inn i butikk og vi er utrolig glade for at responsen har vært så god! Vi har skikkelig troa på at dette samarbeidet skal være fruktbart i mange år framover og at Fair and Square kan vokse seg større og større og faktisk bevise at det går an å være etiske i tekstilbransjen. Vi er stolte over å være en del av det.

Les mer om Fair and Square på nettsiden deres: https://fairandsquare.no/

« Tilbake til magasinet