Dianas Vintage


Vårt eget merke! Vi hadde lenge ruget på tanken om å lage våre egne vintageinspirerte klær, siden mye vintage er så vanskelig i størrelsene. Problemet var bare HVOR vi skulle lage dem? Etter mange år i bransjen hadde vi skjønt at å få en garanti for det etiske er særdeles vanskelig. Men, da Ellen så en reportasje om Fair & Square på Dagsrevyen var det gjort! Vi tok kontakt og resten er historie!

Fair & Square ble startet for å vise at det går an å endre tekstilbransjen, og produsere klær på en rettferdig måte. Arbeiderne på Fair & Square har 37,5 timers arbeidsuke mot vanlige 90 timer, de har pensjoner, forsikringer, betalt ferie og 6 måneders mammaperm med full lønn. Dette er et helt unikt prosjekt som vi er veldig stolte av å være en del av! Damene som syr våre klær har faktisk bedre rettigheter enn fabrikkarbeidere i de fleste land i Europa! Sigmund, som driver Fair & Square, er den mest gjennomført idealistiske personen vi noen gang har møtt. Han burde få heder og ære i bøtter og spann, for her snakker vi om en som vier livet sitt til å gjøre verden til et bedre og mer rettferdig sted. 

I februar 2019 var vi på besøk i Fenghuang og jobbet med kolleksjonen vår på fabrikken. Det var veldig stas å møte alle som lager klærne våre!

Vi jobber også iherdig med å lage så små miljøavtrykk som mulig. Det er vanskelig å få det til hundre prosent fordi vi er så små og ikke har mulighet til å kjøpe inn veldig store kvanta. Vi bruker for eksempel Tencel der vi kan. Tencel er et av materialene med minst miljøavtrykk på markedet. Det bearbeides i et lukket system og krever langt færre kjemikalier enn tradisjonell viskose, og tilnærmet 100 % av kjemikaliene gjenbrukes. Resten blir renset. Produksjon av Tencel forbruker også mindre energi i produksjon enn tradisjonell rayon/viskose og krever 10-20 ganger mindre vann enn bomull. Vi bruker også mye resirkulerte materialer som resirkulert polyester som er laget av brukte plastflasker. Her er også miljøavtrykket for produksjonen lite, så hvis man bruker Guppyfriend vaskepose som gjør at man unngår microplastutslipp i vask, så er dette et meget godt alternativ.

Og hva slags klær liker vi å lage? Vi tar utgangspunkt i gamle vintagefavoritter med supre passformer og så endrer vi og finner på nye ting. Vi er store fans av 70-tallet og elsker passformene på maxikjolene fra den gangen. Vi er også veldig glade i høye liv, så alt vi lager av bukser og skjørt har den samme superhøye midjen! Masse herlige farger og gøyale print er alltid viktig for oss - for farger gjør livet morsommere!

Sjekk ut alle klærne fra Dianas Vintage HER!