HISTORIEN OM DIANAS VINTAGE OG VÅRT ETISKE PROSJEKT!

Vårt eget merke!

Vi hadde lenge ruget på tanken om å lage våre egne klær, siden vi stadig opplevde at vintageklær var litt vanskelige i størrelsene. Vi ville jo ikke ha en butikk med et godt utvalg bare for dem under størrelse 40! Problemet var bare HVOR vi skulle lage dem?

Etter mange år i bransjen hadde vi skjønt at å få en garanti for det etiske når det gjelder klesproduksjon, er særdeles vanskelig. Vi har spurt og spurt hos de fleste klesmerker, men det er bare vage svar å få.. Men, da Ellen så en reportasje om Fair & Square på Dagsrevyen i 2018 var det gjort! Vi tok kontakt, og resten er historie!

Nå som vi har både bukser, bluser og ytterplagg fra Dianas Vintage hender det ikke sjeldent at vi tropper opp i nøyaktig samme antrekk! Utrolig stas å være kledd i eget design og 100% etisk sydde klær fra topp til tå😆

KLÆR SOM PASSER TIL MANGE FASONGER!

Når kontakten med Fair & Square var etablert og vi skulle begynne å lage våre første plagg, var et dykk inn i våre egne klesskap som bugner av vintage en selvfølge! Vi tar utgangspunkt i gamle vintagefavoritter med supre passformer og så endrer vi og finner på nye ting.Vi er supernøye på at klærne våre skal være like fine på Ellen som er en størrelse L/XL, som på Elise som er en small. Vi går derfor mange runder i utviklingen av et plagg for å finne den beste passformen. Det er en skikkelig krevende, dyr og tålmodighetsprøvende prosess, men det må til! Vi ønsker jo å lage klær som sitter skikkelig fint på kroppen og som ikke er et trendplagg du blir lei av, men som du kan bruke i mange år og slite helt ut🌟

Monika Dress! Den ble en umiddelbar hit og ble revet vekk på to dager, noe som gjorde at vi kunne øke produksjonen og at de kunne ansatte enda flere på fabrikken i Kina! 

Vi er store fans av 70-tallet og elsker passformene på maxikjolene fra den gangen. Vi er også veldig glade i høye liv, så alt vi lager av bukser og skjørt har den samme superhøye midjen! Masse herlige farger og gøyale print er alltid viktig for oss - for farger gjør livet morsommere 🌈 ❤️ 👗

Ellen og Elise i Jolly Jumpsuit!
En 70-tallsinspirert buksedress vi digger! Stoffet er laget av brukte plastflasker og snittet er superflatterende på alle størrelser😍

Miljøpåvirkning!

Vi jobber også iherdig med å lage så små miljøavtrykk som mulig når det gjelder valg av stoffer. Det er vanskelig å få det til 100% enda fordi vi er en veldig liten aktør og ikke har mulighet til å kjøpe inn veldig store kvanta. Noe som ofte kreves for de beste stoffene.

  • Vi bruker Tencel der vi kan. Tencel er et av materialene med minst miljøavtrykk på markedet.
  • Vi bruker mye resirkulerte materialer som resirkulert polyester som er laget av brukte plastflasker ♻️  Her er også miljøavtrykket for produksjonen lite, så hvis man bruker Guppyfriend vaskepose som gjør at man unngår microplastutslipp i vask, så er dette et meget godt alternativ.
  • Ingen av klærne fra Dianas Vintage blir pakket inn i plast før de sendes fra fabrikken. De knytes sammen med remser av restestoff fra produksjonen.
  • Fair & Square er i ferd med å bytte ut all tråd, som nå er polyestertråd, til tråd av resirkulert polyester.
  • Vi sender plaggene våre med tog så ofte vi har mulighet for å minske miljøavtrykket.

Sjekk ut alle klærne fra Dianas Vintage HER!

Fra den aller første sesongen med Dianas Vintage høsten 2018. Vi hadde med oss nydelige Dunia Dosh som modell🤩

på tur til kina!

I februar 2019 var vi på besøk i Fenghuang i Kina og jobbet med kolleksjonen vår på fabrikken. Det var veldig stas å møte alle som lager klærne våre! Reisen var utrolig lærerik og inspirerende, og det var veldig stas å oppleve det ekte Kina - langt ute på bygda i Fenghuang! 

Hele gjengen samlet til lunsj! Vi kjøpte en bløtkake for å gjøre litt stas, men vi er usikre på om det var så mange som likte vestlig bløtkake😅  😜   Stemningen var uansett på topp!

Vi satte sammen denne videoen fra turen, her kan dere se alt fra våre trøtte tryner og store øyne på tur, store mengder chillipepper, hvordan klærne våre blir klippet og sydd og masse dansemoves😆

Fair & square

Fair & Square ble startet av gründer og sjefsildsjel Sigmund Hegstad for å vise at det går an å endre tekstilbransjen og produsere klær på en rettferdig måte💪🏼 Han har bakgrunn fra Fremtiden i våre hender, og etter at de startet opp fabrikken i Kina i 2016 har Sigmund selv blitt forundret over hvor LETT det faktisk har vært å få til 100% etisk og rettferdig søm. Og kanskje desto mer oppgitt over alle dem som mener at det ikke er mulig.

EN BYGNING RASER OVER LIVREDDE TEKSTILARBEIDERE

Et av de store problemene i tekstilbransjen er at kleskjeder ikke eier fabrikkene selv, men heller bestiller plaggene fra leverandører. På den måten prøver de å slippe å ha ansvaret for arbeidsforholdene i produksjonen. Når hovedmålsetningen til et selskap er å tjene mest mulig penger til seg selv, lukker man ofte øynene for urettferdighetene det medfører.

I 2013 ble verdens øyne virkelig rettet mot dette da Rana Plaza, en tekstilfabrikk i Bangladesh raste sammen og over 1100 mennesker ble drept og 2500 skadet💔

Disse menneskene var tekstilarbeidere som satt og sydde klær til mange av de store kjedene vi kjenner godt her hjemme.

Men uten noen rettigheter ble de tvunget til å arbeide videre i frykt, selv om de i flere dager i forveien hadde varslet om at bygningen slo store sprekker. 

❌  Det er bare ikke greit at noen tjener seg rike på underbetalte arbeidere uten sikkerhet eller rettigheter for at vi skal handle billige fastfashion-klær! Følg @fash_rev på Instagram og spør klesmerker #whomademyclothes for å sette lys på dette problemet!  ❌

Ulykken på Rana Plaza i Bangladesh 2013 fikk endelig verdens øyne opp for det store problemet i tekstilindustrien. Men veien er fortsatt lang å gå💔

SLIK ER FAIR & SQUARES ENKLE MODELL: 

Fair & Square sin hovedmålsetning er å skape flest mulig gode arbeidsplasser! Derfor ønsker de å gjøre mest mulig selv. Ved å produsere varene selv, på sin egen fabrikk har de full kontroll på alle forhold; de setter arbeidstiden, rettighetene, og lønnen som blir utbetalt. Det gjør at de kan garantere for gode arbeidsforhold og at veien mellom deg som kunde og produksjonen er kort!

DISSE FORHOLDENE HAR ARBEIDERNE PÅ FAIR & SQUARE SIN FABRIKKK:
  • 37,5 timers arbeidsuke mot opp til 90 timer på vanlige tekstilfabrikker i Kina. (90 timers arbeidsuke tilsvarer 12,85 timer om dagen 7 dager i uka.)
  • Fri hver helg og alle høytider.
  • De har pensjoner, forsikringer, betalt ferie og 6 måneders mammaperm med full lønn. 
  • Damene som syr våre klær har faktisk bedre rettigheter enn fabrikkarbeidere i de fleste land i Europa!
  • Fabrikken er plassert i Fenghuang, langt borte fra de store byene ved kysten hvor de fleste fabrikkene ligger. De som jobber der er lokale fra området som nå kan bo hjemme og se barna sine vokse opp. At fabrikken ligger et sted hvor det ikke er andre fabrikker gjør at de slipper å jobbe som migrantarbeidere et helt annet sted i landet, og la besteforeldrene ta seg av barna sine, og selv bare være hjemme et par ganger i året. Dette er situasjonen for utrolig mange tekstilarbeidere i dag.

Fabrikken ligger i store lyse lokaler med grønn utsikt. Kvinnene som syr klærne har norske arbeidsforhold og har tid til å være sammen med barna sine. De har også 6 måneders mammaperm med full lønn.

Dette er et helt unikt prosjekt som vi er veldig stolte av å være en del av🙏💕Sigmund, som driver Fair & Square, er den mest gjennomført idealistiske personen vi noen gang har møtt. Han burde få heder og ære i bøtter og spann, for her snakker vi om en som vier livet sitt til å gjøre verden til et bedre og mer rettferdig sted🙌Sigmund og Fair & Square vil at du skal være sikker på at de holder ord og jobber derfor under prinsippet om fullstendig åpenhet. Du kan derfor få alt av informasjon om produksjon, produkter osv. som du skulle ønske. Bare ta kontakt og de svarer åpent på alle spørsmål.Ønsker du å vite hvem som syr klærne dine, følg fabrikken på Instagram og få ukentlige oppdateringer og bakomfilmer fra klesproduksjonen! I tillegg til etisk produksjon er Fair & Square opptatt av miljøet og klima. De jobber konstant med å forbedre produktene og ønsker å være ledende på feltet. Ingen av klærne fra fabrikken blir pakket i plast, slik som alle andre klær vi mottar fra andre merker.

Vi har sammen funnet ut en måte å rulle klærne på slik at de pakkes skånsomt og knytes sammen med en liten remse med restestoff fra produksjonen!   

Fair & Square står i dag for syingen av klærne de selger, men bruker leverandører på stoffene de bruker til å lage klærne. Målsetningen videre er at de  skal gjøre alt selv;  produksjon av råvarer og fiber, veving og strikking av stoffet, farging og sying av plaggene. De er allerede i gang med småskala farging av stoff, og vil fortsette å jobbe seg nedover i produksjonskjeden.

Det blir ikke tatt ut evt. overskudd fra selskapet så for hvert eneste plagg de selger kommer de nærmere etisk produksjon i alle ledd.

Vår første kjolemodell Diana Dress lagde vi høsten 2020 i glitrende,  grønn lurex! Kjolen var en kjempehit og ble utsolgt på få dager. Høsten 2021 kommer det mer glitter! Vi gleder oss til fortsettelsen, og skaper i skrivende øyeblikk nye gode arbeidsplasser i Kina i takt med at merket vårt vokser🙏 ❤️ 🌟