Etikk og bærekraft

Kjerneverdien i vår bedrift er at ingen mennesker skal utnyttes for å lage produktene vi selger.

Det er imidlertid veldig vanskelig å orientere seg innenfor bransjen og vi har enormt strenge krav før vi personlig garanterer at et produkt er etisk produsert. Så lenge noe er produsert utenfor Europa og leverandøren kun har vært på besøk, så faller varen under en kategori der vi ikke 100% kan garantere for det etiske. For å gjøre det enklere for deg å navigere dette så har vi laget en egen kategori på menylinjen vår som heter "Etiske varer". Innenfor denne kategorien kan du være trygg på at de som har laget varen jobber under garantert etiske forhold.

Vårt eget merke Dianas Vintage er sydd på Fair&Square sin etiske fabrikk i Kina og vi vet ikke om et mer unikt prosjekt i forhold til at dette er en hel fabrikk som syr klær under etiske forhold. Vi jobber også så godt vi kan med å velge materialer med lavt miljøavtrykk og pakker ikke klærne i plast, men knyter dem sammen med restestoffer. I tillegg bruker vi nesten alt av overskuddsmaterialer til å lage restestoffprodukter som produseres på Spir Søm som er en varig tilrettelagt arbeidsplass i Oslo.

Les mer utfyllende om vårt etiske prosjekt HER❤️

I tillegg til vårt eget, etiske merke er det vintage som ligger vårt hjerte nærmest. Vintage er brukte klær som er nøye håndplukket av oss og når det gjelder både det etiske og det bærekraftige så kan det ikke bli bedre. Det store problemet er jo overproduksjon av klær, så det å velge brukt er alltid det beste valget. 

I tillegg til Dianas Vintage og brukte klær, fører vi kun et annet klesmerke - nemlig nederlandske King Louie. King Louie er sitt ansvar bevisst når det gjelder etikk og miljøavtrykk. Deres største produsent er en fabrikk i Tyrkia som eies av Mrs. Nur Ger - en feiret forkjemper for kvinners rettigheter. I 2012 fikk fabrikken prisen "Best Social Gender Equality in Work Life" i Tyrkia. I 2013 ble fabrikken inkludert i "Honorary List by United Nations Women Empowerment Principles".

Alle King Louies produsenter både i Tyrkia og Kina er enten godkjent av Fair Wear foundation eller BSCI som begge setter høye standarder og krav til arbeidsforhold.

Når det gjelder miljøvatrykk så jobber King Louie fortløpende med å gjøre så gode valg som mulig. I dag består 50% av klærne deres av bærekraftige materialer som tencel og EcoVero-viskose og GOTS sertifisert økologisk bomull. 

MATERIALER MED LAVEST MILJØBELASTNING

TENCEL

Tencel® er et av materialene med lavest miljøpåvirkning som brukes i klesproduksjon i dag. Tencel® produseres av Eukalyptus-trær og produksjonen er FSC-sertifisert eller PEFC-sertifisert, som garanterer bærekraftig skogsdrift. Trær som brukes i produksjon blir erstattet, og selve råvareproduksjonen forbruker CO2 og produserer oksygen. Det er 100% nedbrytbart og kan resirkuleres.

Tencel® er det registrerte varemerket til lyocell, og eies av den østerrikske bedriften Lenzing. Tencel® Lyocell fibre er produsert av trepulp fra bærekraftig kilder, og er en fornybar ressurs. Alle lyocell fibre som følger Tencel® standarden, har blitt sertifisert av Belgias sertifiseringsfirma Vinçotte som biologisk nedbrytbart og kompostabelt.

Tencel® produseres i en lukket produksjonsprosess, som forvandler trevirke til cellulosefibre med høy ressurseffektivitet og lav miljøpåvirkning.
Denne prosessen resirkulerer vannet som benyttes og mer enn 99 % av kjemikaliene gjenbrukes. I tillegg brukes det mindre vann og energi enn ved produksjon av eksempelvis tradisjonell viskose og bomull.
Lenzings lukkede produksjonsprosess, som forvandler tre pulp til Tencel® Lyocell-fibre med høy ressurseffektivitet og et lavt økologisk fotavtrykk, mottok European Award for the Environment fra EU i kategorien “The Technology Award for Sustainable Development” i 2002.

ECOVERO VISKOSE

EcoVero ™ fibre er laget av trepulp, et naturlig og fornybart råmateriale. Tremateriale kommer fra bærekraftig skogplantasjer som er 100% sertifisert av bransjeledende foreninger. Lenzing ™, som eier merkenavnet, bruker kun FSC- og PEFC-sertifisert tre fra bærekraftig skogbruk. Trematerialet er hentet lokalt, noe som reduserer CO2-utslippene med 50%.

Til forskjell fra kunstige fibre, er stoffet laget av 100% fornybare kilder som også gjør det fullt biologisk nedbrytbart.

Den lukkede sirkel-prosessen som benyttes betyr at så godt som alt vann og kjemikalier som brukes under produksjonsprosessen, resirkuleres og brukes igjen.

LENZING ™ ECOVERO ™ er produsert i Lenzing, Østerrike og Nanjing, Kina. Begge produksjonsstedene overholder de strenge retningslinjene til EU Eco label. Dette miljømerket blir kun tildelt produkter og tjenester som har betydelig lavere miljøpåvirkning gjennom hele livssyklusen til produktet, fra utvinning av råvarer til produksjon og distribusjon.

GOTS BOMULL

GOTS (Global Organic Textile Standard) er en internasjonal merkeordning for økologiske tekstiler.
Merkeordningen stiller krav til at minimum 70 prosent av fibrene skal være økologisk dyrket, og at tekstilene må oppfylle miljø- og helsekrav gjennom hele produksjonsprosessen. GOTS er kjent for å være den mest komplette og beste standarden som finnes for organiske tekstiler. Den dekker fiberproduksjon, prosessering, tekstilproduksjon, pakking, merking, eksport, import og distribusjon av alle naturfibre. Sosiale kriterier og sikkerhet for både arbeidere og forbrukere er også inkludert i standarden.

Ved produksjon av økologisk bomull, benytter bøndene de lokale ressursene på en fornybar og langsiktig måte. Økologisk landbruk unngår giftige, kjemiske plantevernmidler, og bomullsfrøene er ikke genmodifiserte.
Strengt vekstskifte gjør at bøndene også får dyrket egen mat året rundt, som igjen kan selges på lokale markeder ved overskudd fra innhøsting. Vekstskifte gjør bonden mindre sårbar mot feilslåtte avlinger og svingninger i markedsprisen. Økologisk sertifisering innebærer også etiske produkjsonsprinsipper og en mer rettferdig handel slik at bøndene får en anstendig pris. Dermed blir det også et verktøy for sosial endring, ikke bare en landbruksmetode. Totalt sett er vannforbruket tilnærmet likt for økologisk bomull og konvensjonell bomull. Mengden med kunstig vanning avhenger av hvor i verden bomullen dyrkes.

BAMBUSVISKOSE

Bambus er et hurtigvoksende gress som kan vokse opptil en meter på ett døgn, og den kan bli 15 meter på bare seks måneder. Dette gjør at den binder store mengder med CO2 – opptil fem ganger så mye som et vanlig tre, i tillegg til å produsere 35 % mer oksygen. Det finnes et 1000-talls arter, men innen tekstilbransjen er det en type som i all hovedsak gjelder – Mosobambus, også kjent som ”kjempebambus”. Og til info: Pandaer spiser ikke Mosobambus.
Bambus er en miljøvennlig og fornybar ressurs. Etter hogst vil roten skyte nye skudd, slik at man ikke trenger å plante nye planter. Planten trenger ikke kunstgjødsel eller kunstig vanning for å vokse og den forhindrer jorderosjon. Bambusen har naturlige antibakterielle egenskaper som gjør at den kan dyrkes helt uten bruk av sprøytemidler. Materialet er nedbrytbart.

Fremstillingen av bambusviskose kan gjøres på to måter, enten kjemisk eller mekanisk, hvor av den kjemiske metoden i all hovedsak brukes. Både kjemisk og mekanisk fremstilling innebærer å knuse bambusen før den løses opp. Forskjellen er at den mekaniske metoden bruker naturlige enzymer til å løse opp fibrene, mens for den kjemiske fremstillingen blir fibrene løst opp ved hjelp av natriumhydroksid, allment kjent som kaustisk soda. Vannløsningen av kaustisk soda er kjent som lut, som blant annet brukes til å lage lutefisk, eller til å bløtlegge oliven.


RESIRKULERT POLYESTER

Resirkulert polyester og polyamid er mindre vann-, kjemikalie- og energikrevende å produsere enn nye syntetiske materialer. Det gjør oss også mindre avhengig av olje som råvare, og det krever ikke nytt uttak av olje.
Mesteparten av det som selges som resirkulert polyester, er laget av plastemballasje, for eksempel plastflasker. Å lage ny polyester av brukte klær er vanskelig, men det arbeides med å få teknologi til å gjøre det.
Polyester er den av de syntetiske fibrene som tåler varme best. Klær med denne fiberen vil vanligvis være merket med to prikker på symbolet for stryking på vaskelappen, noe som tilsvarer 150 grader. I vask er den som regel merket med 40–60 grader, selv om polyester i seg selv kan kokes. Polyester er meget slitesterkt, blir fort rent, tørker fort og blir ikke krøllete i bruk eller vask. I våre øyne er resirkulert polyester et godt alternativ nettopp på grunn av disse egenskapene som gjør at plaggene kan vare utrolig lenge. Det er en grunn til at gamle vintageplagg laget i polyester forsatt kan selges i dag. Dessverre slipper man ikke unna microplast-problematikken og av den grunn vasker vi våre syntetiske plagg i Guppyfriend vaskeposer.

GUPPYFRIEND VASKEPOSE

Guppyfriend vaskepose forhindrer at mikroplast (små plastfibre) fra syntetiske stoffer skylles ut i havet fordi den fanger opp de små partiklene. Den er skånsom mot klærne dine og er stor nok til å romme mange plagg. Vaskeposen selv er laget av et selvrensende mikrofilter-materiale. Etter bruk, åpne posen og samle sammen de mikroskopiske fibrene som har blitt fanget opp i hjørnene og kast dette i plastavfallet

Guppyfriend er laget av non-profit organisasjonen Stop Micro Waste, og alt overskudd av salget går til jobb og forskning for å redde havene våre.