En tankevekker på 1.mai 👊🪧

Gratulerer med dagen alle sammen! 
I dag har de aller fleste av oss fri ( takk til deg som allikevel skal på jobb for å få samfunnet vårt til å fungere🙏), fordi det er arbeidernes dag. Vår hjertesak er jo nettopp dette med arbeidsforhold i tekstilbransjen, så da synes jeg det må være på sin plass å dykke litt ned i denne tematikken når nyhetsbrevdagen tilfeldigvis havnet på 1. mai.
 
105 år med 8 timers dag i Norge
 
Jeg måtte google litt historie, og det jeg fant er virkelig en tankevekker. Den aller første 1. mai-markeringen i Norge fant sted i 1890. Hovedparolen den gang var krav om 8 timers arbeidsdag, og dette kravet var hovedparole eller faktisk eneste krav på 1.mai helt frem til 8 timers dagen ble innført i 1919. I 1919! Det er 105 år siden!
 
En av de viktigste tingene vi trekker frem når vi snakker om rettferdig klesproduksjon er nettopp dette med arbeidstid. På Fair & Square har de 37,5 timers arbeidsuke slik som de fleste av oss her hjemme, men i tekstilbransjen generelt er dette fortsatt en fullstendig utopi.
 
Oversikt over antall arbeidstimer i tekstilbransjen
 
 
2024 i Kina: 16 timer om dagen 6 dager i uka
 
På sertifiserte fabrikker ( som har regelmessige kontroller fra ulike instanser som sjekker sikkerhet og arbeidsforhold osv) er standarden ca. 60 timer arbeidsuke, det er 10 timers arbeidsdager 6 dager i uka, det er fremdeles mye sammenliknet med oss her hjemme. Mens på "vanlige" tekstilfabrikker uten sertifisering ( som er det mest vanlige som alle de som ikke har en etisk profil bruker) kan de som syr klærne ha opp til 96 timers arbeidsuke. 96 timer!😱 96 timer delt på 6 dager fra mandag til og med lørdag er 16 timers arbeidsdager. Og dette er faktisk realiteten i Kina i dag på helt vanlige tekstilfabrikker som produserer klær for både de store fast fashion-kjedene eller småmerker uten etisk profil. Og Kina er kjent for å være et av de landene med bedre forhold, og dermed litt dyrere produksjon, så derfor har mange av de store kjedene flyttet sin produksjon til enda billigere land som Bangladesh og Myanmar. I store deler av tekstilindustrien har arbeiderne ikke engang lov til å organisere seg, da får de sparken, og flere steder er det jevnlige demonstrasjoner og protester for å få lønnen opp på et nivå som kan kalles levelønn. Men uten særlig resultat foreløpig.
 
Jeg synes ikke det er drøyt å kalle dette morderne slaveri i praksis. Med 24 timer i ett døgn og du jobber 16 av dem, har du da 8 timer igjen til å sove, hvile, spise, være sosial eller gjøre andre ting man bruker fritiden sin på...skal du ha en normal natts søvn på 7-8 timer, er det så og si ingen fritid igjen i døgnet. 6 dager i uka. Fy fader for et liv.
 
Bilda av sovesal for tekstilarbeidere
Det er vanlig å bo på sovesal når du er tekstilarbeider. Langt hjemmefra og med mulighet til å reise hjem kun en til to ganger i året.
 
I tillegg ligger de fleste fabrikkene på et sted lang unna der arbeiderne er fra og har familien sin. De er migrant-arbeidere og bor derfor på sovesal 49 uker i året( i Kina er det vanlig med 2 uker ferie ved kinesisk nyttår og en uke feire i oktober) , de face-timer hjem og ser barna sine vokse opp med besteforeldrene som foreldre. 
 
Også her skiller Fair& Square seg ut siden de har valgt å starte fabrikk i Fenghuang, lang inne i landet ikke i nærheten av der de fleste tekstilfabrikker ligger, men på Fang ( Sigmunds gode venn som er sjef og var med på å starte fabrikken) sitt hjemsted. De fleste av arbeiderne på fabrikken er damer som har jobbet som migrantarbeidere før, men som nå har mulighet til å jobbe på en fabrikk på sitt hjemsted med 37,5 timers arbeidsuke, og kan leve et liv som er sjeldent i bransjen. Tid til barn og familie er også nettopp det alle de ansatte på Fair & Square trekker frem som den store fordelen ved å jobbe der❤️
 
Syerske på Fair & Square som forteller som fordelen med å jobbe på en etisk fabrikk. Hun har tid til å være sammen med barna sine
Dette er Teng Xiaoyun, hun syr vareprøvene våre💕
 
For oss her hjemme som har hatt disse rettighetene som en selvfølge i over 100 år er det nesten vanskelig å forstå hvordan dette faktisk er mulig for folk å klare.
Og ikke er det så rart heller at når Fair & Square søker etter nye tekstilarbeidere til sin fabrikk, så får de telefoner fra vanntro søkere som lurer på om stillingsannonsen er en spøk..
 
 
Sakte, men sikkert
 
For oss som er en liten bedrift uten store midler, og som aldri har prøvd noe annet enn etisk produksjon, men allikevel lykkes med det -  kjennes det litt håpløst noen ganger å kjenne på hvor sakte utviklingen går. At så mange i bransjen bare gir totalt F. Men det går heldigvis i riktig retning. Stadig fler ønsker å vite noe om hvilke forhold menneskene som syr klærne våre har, og ønsker ikke å kjøpe klær sydd av mennesker som er utnyttet på det groveste, og bevegelsen Fashion Revolution blir sterkere og sterkere. Samtidig spyr Shein og Temu ut varer og jeg hørte her om dagen at det letter 100 lastefly om dagen fra Kina med varer fra disse mega fast fashion-kjedene😱 Billigproduserte klær, i dårlige snitt og kvalitet sydd av kvinner som jobber over 90 timer i uka, ofte til en lønn som ikke er nok til å leve av.
 
I følge en rapport etter en undercover-undersøkelse av billig-giganten Shein fra Britiske Channel 4, ble det avdekket at syerskene brukte lunsjpausen sin til å vaske håret, for det hadde de ikke tid til å gjøre i fritiden. Det er jo bare helt sykt!
 
 Under en middag etter en netthandelskonferanse i fjor, ble jeg sittende ved siden av en kar som driver en relativt stor norsk nettbutikk som selger varer produsert på slike fabrikker i Kina, tekstilfabrikker uten noen form for sertifisering eller kontroll av arbeidsforhold. Og da vi kom innpå dette temaet var svaret han kom med: "Men det er jo ingen som tvinger dem til å sitte der å sy" Jeg trodde jeg skulle falle av stolen! Akkurat som om de har et valg!
Men dette er altså holdingen til mange norske bedriftsledere som kun tenker på profitt og hvor mye penger de på toppen skal sitte igjen med her hjemme i vesten. Jeg blir kvalm.😖
 
Syerske på fabrikken Fair & Square i Kina med rettferdige arbeidsforhold
Dette er Wang. Hun jobber stort sett på rettsømsmaskin, her med en svart Frida pants i produksjon. Wang har tidligere jobbet som migrantarbeider, hun har en sønn og er enke. Da hun begynte å jobbe hos Fair & Square var det spesielt viktig for henne å kunne ta seg av sin (nå avdøde) gamle mor ❤️ Wang elsker karaoke, og er alltid blid! Hun ler veldig mye mens hun syr og snakker med de andre på fabrikken🥰


Det nytter å gjøre en forskjell!
 
Så over til noe litt mer positivt😅 For det er jo faktisk mulig å gjøre en forskjell! Da vi tok kontakt med Fair & Square i 2017 (etter at Ellen hadde sett en reportasje om dem på Dagsrevyen) var de en liten nyoppstartet fabrikk med ca. 4 ansatte. I dag er de rundt 30 faste ansatte på fabrikken og det er mye takket være at produksjonen av Dianas Vintage har økt så mye de siste årene! Dette får altså vi, en bitteliten butikk på Grünerløkka til, og vi driver også bussiness! Vi tjener penger på klærne, og det gjør også alle damene som syr, klipper, pakker og konstruerer klærne våre, uansett om de bor i Norge eller i Kina. Så vi VET at det går an. Det går HELT FINT an faktisk! Man må bare være villig til å ha en mer rettferdig fordeling av inntektene nedover hele kjeden, og ikke bare at alle inntektene havner hos dem som sitter i siste ledd.

Og jo fler som handler fra Dianas Vintage og Fair & Square, jo mer vil vi vokse å skape enda flere rettferdige arbeidsplasser i tekstilbransjen. Så enkelt er det.

🙌Det går an, skritt for skritt å forbedre en virkelig verstingbransje🙌
 
 
Selv om vi jobber med dette hver eneste dag, er det godt å bli minnet på forhold som for oss er en selvfølge, men som for fabrikkarbeidere utenfor Skandinavia ikke kan ta for gitt i det hele tatt. Og at vi som i den store sammenhengen er en bitteliten aktør får til å gjennomføre dette, og samtidig vokse, og tjene penger på det, er noe vi er innmari stolte av og som er drivkraften bak det vi gjør.

Så da jeg så en kunde som hadde postet dette bildet på Instagram 👇🏼 av ordrebekreftelsen hun hadde fått i pakken etter å ha klikket hjem et plagg fra Fair & Square, måtte jeg screenshotte, for det er godt å se det svart på hvitt.
Jeg synes innlegget hadde fortjent med enn 3 likes😜
 
Oppsummering av arbeidsforholdene ved Fair & Squares tekstilfabrikk i Kina
 
 
DU KAN PÅVIRKE!
 
Du som har lest helt ned hit vil jeg tro allerede kjenner til vårt prosjekt og er en bevisst forbruker❤️ Men det er utrolig mange som ikke er det, så hjelp oss gjerne å spre ordet!
Og det hjelper å spørre! Spør og grav og still krav til andre merker, det er forbrukernes makt som kan pushe bransjen videre på veien mot å bli med rettferdig for alle - det kommer ikke av seg selv.
 
 
🌈
 
 
Ble du inspirert til å kjøpe rettferdig mote som er utviklet med omhu, med gode passformer så de ser bra ut i alle størrelser? Plagg du kan bruke igjen og igjen, som er klassiske og ikke går av moten? Da kan vi friste med sykt mange fine klær! Her finner du alle plaggene fra vårt eget merke Dianas Vintage! Og nedenfor finner du et utvalg av våre favoritter akkurat nå, alle produsert enten hos oss, eller på en av King Louies fabrikker som også er underlagt strengere kontroller etter som de er medlem av Fair Wear foundation. De har fortsatt en vei å gå for å komme i nærheten av forholdene hos Fair & Square, men de er langt foran en tradisjonell tekstilfabrikk som dessverre fortsatt ligger på nivå med de forholdene vi hadde i Norge for mer enn 100 år siden.
  

Det var årets 1.mai-tale fra oss!

Ønsker dere alle en deilig fridag, om du skal gå i tog, en tur i skogen, vaske håret, stulle i hagen eller shoppe litt i nettbutikken vår🪧🙌🌳💐💕

Flammende 1.mai-klemmer fra Elise, Ellen og hele Dianas gjengen!