Hva er egentlig forskjellen på "vintage" og "secondhand?

Det er mange ord og uttrykk i bruktmarkedet, så det er ikke rart man noen gang blir forvirra. Hva er egentlig "vintage"? Hva er "retro". Og hva gjør at noe er dyrene enn annet?

VINTAGE

"Vintage" betyr "fin, gammel" og betegner klær/tilbehør som har en viss alder. Hos oss må de være over 20 år gamle og i god stand👌 Vi håndplukker vintagen, hvilket betyr at vi har gjort sorteringsarbeidet for kunden og kun har kjøpt inn de beste tingene. Sorteringen er en tidkrevende jobb, men gjør at vi elsker alt vi tar inn til Salongen. Håndplukkingen foregår hos egne grossister som driver med vintage. Grossistene kjøper inn store poser med klær som allerede har blitt sortert ut fra innsamlingsanlegg. Det vil si at når vi gjør vår sortering, så er utvalget allerede sortert en gang. (Puh, tror aldri vi har brukt ordet "sortert" så mange ganger😅) Vi betaler grossisten per plagg, sender det til Salongen og der blir det en liten sortering til; noe har flekker og må vaskes, mens noe kan steames og gå rett ut i butikken. 

Vi har skrevet en hel bok om dette vi! Her er vi iført vintage fra topp til tå! 

Når vi plukker vurderer vi hvert plagg nøye: Er det flekker som antakelig er vanskelige å fjerne? Hvordan er passformen? Er det lukt? Vi har tatt så mange dype sniffer i armhulene på vintageklær at du aner ikke. Utallige ganger har nesen kommet raskt opp igjen med et etterfølgende "Ooooooo, den var stram". Noen ganger har vi hatt så mange rare lukter i nesa at vi til slutt ikke stoler på luktesansen og må få second opinion fra hverandre. "Lukt på denne. Jeg aner ikke om den lukter eller om det sitter fast en slags lukt i nesa nå". Plukking er ikke en glamorøs jobb med andre ord, men åh som vi elsker denne skattejakten!
SECONDHAND

"Secondhand" er et samlebegrep for alle brukte klær. Det vil si at et nylagd plagg du kjøpte på en kjedebutikk forrige uke og leverte til en gjenbruksstasjon i dag, betegnes som secondhand. Her er det ingen krav til alder på plagget og dette er også en av grunnene til at secondhand er billigere enn vintage. Secondhand-butikker får ofte klærne gratis eller billig, og henger ut alt. Med andre ord må man ofte grave litt dypere for å finne godsakene. 

RETRO

"Retro" brukes ofte om 50- og 60-tallsklær, men brukes også om nyproduserte klær i stilen til disse to tiårene. Det har blitt vanskeligere å finne originale 50-tallsklær i vintagebutikkene, ihvertfall i god nok stand til å kunne brukes, og man må være villig til å betale en høyere pris for disse.

Bilde fra boka vår! Her har vi stylet Hilda som en 50-talls stjerne kun iført vintage fra 80-tallet😉
ANTIKK


"Antikk" betegner klær som er over 100 år gamle. Det er generelt vanskelig å finne i god stand, og koster deretter. Vi har vært heldige og har funnet noen få kjoler fra 30-tallet som har vært i god nok stand til å kunne brukes, men dette er virkelig sjeldne skatter.

Bilde fra boka vår om vintage! Det kan være vanskelig å finne originale klær fra tidlig 1900-tall, men om man har litt kunnskap kan man bruke nyere klær for å gjenskape looken. På dette bildet fra boka vår om vintage har Ida på seg en kjole fra 70-tallet, men som av utseende like gjerne kunne vært fra 30-tallet🤩

THIRDHAND

"Thirdhand" er secondhand- eller vintage som er designet om til et nytt liv. Her har det altså blitt gjort noen grep for å endre for eksempel et plagg til å bli mer moderne eller brukervennlig. Et plagg kan få et helt annet uttrykk ved å legge det opp i lengden eller å ta av ermene. 

Bilde fra boka vår om vintage! Elise har på seg thirdhand-kjole fra 80-tallet som har gjennomgått enkle forandringer: ermene er fjernet, det er satt strikk i livet, lengden har blitt kortere og krage er påsydd. Belte fra 80-tallet og veske fra 50-tallet.

Hvis du syns dette var spennende, så er det mye mer å lese i boka vår! Sjekk den ut HER💖